Genomineerden Groene Pluim 2017

13 April 2017

Genomineerden Groene Pluim 2017

De Groene Pluim wordt weer uitgereikt! Maak hier kennis met de genomineerden:In de categorie 1: Bio en Eco

Rawcreations:

Een schrijnwerkerij/naaiatelier/houthandel die draait op gerecycleerde en ecologische materialen. Eco meubelen in steigerhout & ander recyclagehout! Stijlvol en goed voor het milieu!
Het bedrijf is 7 jaar geleden gegeroeid uit de passie van de zaakvoerders voor 2de hands en natuurlijke materialen. Ondertussen is het team versterkt met een heleboel ervaren vakmensen die elke dag met passie de materialen verwerken.
Ze gaan steeds op zoek naar oude loten hout, tonnen, kisten, ... die we dan aanbieden als materialen voor de doe het zelver, de vakman, .... Je kan er dus ook een zeer ruim assortiment aan oud hout en andere vintage materialen vinden.
Tevens verwerken ze deze materialen tot prachtige tafels, keukens, kasten, ....
Ook wordt alles in eigen ateliers in Belgie gemaakt. Zo stimuleren we de lokale werkgelegenheid.
Het bedrijf is gevestigd op een oude boederij die stap voor stap wordt gerenovereeerd. Ook geven we hier veel geadopteerde dieren een nieuwe thuis waaronder poezen, paarden, cavia's, kippen, ...
Steeds welkom om een kijkje te komen nemen

  

Samentuin van Maria i.s.w.m. Wakkerdal:

Hou je van gezonde voeding, beweging in de buitenlucht, sociale contacten en de handen uit de mouwen steken in de tuin? Dan is Maria's samentuin van Wakkerdal echt iets voor jou. Het is een vrijwillig engagement om op regelmatige basis, in een gezamelijke ecologische moestuin, groenten en fruit te kweken. En hierbij hoort uiteraard ook ideeën, ervaringen en technieken uitwisselen. Kortom, samenwerken en leren van elkaar.
In ruil krijg je gastvrijheid, vriendschap, samenhorigheid en lekkere, gezonde biologische groentjes van eigen oogst natuurlijk!
Er wordt wekelijks gewerkt telkens op vrijdag tussen 10u en 15u.
De tuin is te bereiken via het padje naast de bushalte aan de Vorstsebaan.
Voor jong en oud, met of zonder ervaring, iedereen is welkom!

 

In de categorie 2: Lokale Handel

Pop-up Store Veerle:

Een samenwerking van verschillende handelaars om de lokale handel te bevorderen en beter de kunnen opboksen tegen grote supermarktketens. Bovendien werd er door de pop-up store invulling gegeven aan een leegstaand winkelpand.

   

Natuurslagerij Houben-Vanbosch:

Een ambachtelijke slagerij waar bijna alle producten zelfgemaakt zijn en die specialiseert in natuurvlees zonder antibiotica of groeihormonen.

De natuurslagerij is gespecialiseerd in zuiver natuurvlees zonder antibiotica of groeibevorderaars. Na 27 jaar zijn ze trots op het feit dat ze zoveel zelfbereide producten het hele jaar door kunnen aanbieden. Ze zijn één van de weinige slagers die nog ambachtelijke producten kunnen aanbieden waar de meeste slagers enkel aan doorverkoop doen, wordt hier nog bijna alles zelf gedaan van levend vee tot afgewerkt product. Het team van de natuurslagerij dankt de vaste klanten omdat ze nog echte kwaliteit verkiezen en vooral nog gezond en eerlijk vlees weten te waarderen. Speciaal voor werkende mensen werden de openingsuren van de winkel aangepast en zo is de winkel open tot 21u! De slagerij biedt ook vleespakketten aan waarbij het vlees verpakt en diepvriesklaar is. Dit is een groot succes.

  

 

In categorie 3: Natuur

Bosgroep Zuiderkempen:
Bosgroep Zuiderkempen plantte samen met 36 verenigingen van Laakdal een kloempenbos aan in Groot-Vorst. Kloempen zijn pleksgewijze aanplantingen van 40 bomen rond een kloempenpaal. In totaal werden 92 kloempen aangeplant van 19 verschillende soorten. De kloempen zorgen voor meer biodiversiteit, toekomstige kwaliteitsbomen en een mooi bos voor wandelaars.

 
 

Het bosuilenproject van Herman Berghmans:

Natuurpuntvrijwilliger Herman Berghmans ontfermt zich over de kwetsbare bosuilen is onze regio. Hij zorgt ervoor dat ze geringd worden zodat hun populatie kan opgevolgd worden en indien nodig kunnen overgebracht worden naar veiligere gebieden.

Een voorbeeldje: Drie jonge bosuilen verlieten vroegtijdig hun nest. Eentje had zich een plekje toegeëigend op een tak op amper anderhalve meter hoogte, vlakbij de picknicktafels. Vrijwilligers Jos en Rosa merkten het jonge nachtdier op en dachten eerst dat het een nep-uil betrof ? toen ze merkten dat het ernst was, werd de hulp van Herman Berghmans ingeroepen.  Gewapend met zijn lange ladder kwam hij ter plaatse, waarna hij de jonge uil onder bracht op een hoger gelegen én veiligere plekje. De moeder bosuil kwam zelf uit hetzelfde nest 9 jaar geleden?.ze werd toen door Herman geringd. Ook de huidige 3 jongen werden geringd.

 

 

In categorie 4: Recreatie


Kleuterbinnenspeeltuin

Dit is een speeltuin die tijdens de kerstvakantie wordt ingericht in de sporthal om kinderen de kans te geven ergens gezellig samen te spelen aan een prijs die voor elk gezin haalbaar is.


 

G-sportwerking van de boogschuttersclub NVL:

Boogschietclub NVL (Nooit Volleerd Laakdal) wil een club zijn waar iedereen, jong en oud, met of zonder handicap, elkaar ondersteunt. Een plaats waar topsport en recreatie hand in hand gaan. G-coördinator Marc Gys geeft tekst en uitleg: "Als je als club met de begeleiding van G-sporters start, is het belangrijk dat heel de groep erachter staat. Het moet een lange termijn visie zijn, waarbij we de mensen op een duurzame manier proberen te integreren binnen onze club. Eens dit draagvlak er was, gingen we de praktische kant van de zaak bekijken. Is ons clubgebouw wel toegankelijk? Hebben we genoeg begeleiders? Hoe vinden mensen met een handicap de weg naar onze club? Hoe kunnen we onze bogen aanpassen aan de mogelijkheden van de G-schutters? Hoe betrekken we hen bij de clubactiviteiten?" Het project is ondertussen een tijdje opgestart en de club mag trots zijn op het succes ervan!

 

Dit zijn alle genomineerden. Vergeet niet te stemmen op uw favoriet via het stemformulier !

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------