Vrouwendag

31 Maart 2016

Vrouwendag

Vrouwen kakken niet. Blijkbaar. Waarom vrouwendag, hoorde ik veel mannen in mijn omgeving zich afvragen. En waarom geen mannendag? Toen ik antwoordde dat het elke andere dag van het jaar al mannendag is, kreeg ik een golf van verontwaardiging over me heen. Het is natuurlijk niet hun schuld dat de wereld zo werkt. Zij hebben de loonkloof niet uitgevonden of het idee dat de vrouw aan de haart moet zitten, of dat zwanger zijn nu eenmaal zwanger blijven betekent. Het is moeilijk uit te leggen aan de in-crowd waarom ze dat zijn, maar het leven is nu eenmaal het makkelijkst als je een blanke, heteroman bent. De vrouw, daarentegen, moet van alles zijn. Iedereen kent de uitdrukking: E

en prinses in de keuken, een hoer in bed en een dame op straat wel. Vooral die laatste twee moeten ver uit elkaars leefwereld blijven. Een dame in bed wilt niemand, of een hoer op straat.

Een absurd voorbeeld van wat een vrouw moet zijn, is de reclame die ik laatst op tv zag over een luchtverfrisser die volgens een revolutionair nieuw systeem volledig kan verdoezelen dat er een grote boodschap heeft plaatsgevonden. Geur, ik denk dat het zelfs geluid kan wegmoffelen. De reden waarom we dit wondermiddel moeten kopen, deed mij steigeren, tot ongenoegen van mijn mannelijke huisgenoten die er geen erg in zagen. Ik citeer: "Zodat niemand weet dat je bruine broodjes bakt." Wat voor uitdrukking is dat ten eerste? Bruine broodjes. En waarom zouden mensen niet mogen weten dat ook vrouwen number two's doen? Een beetje luchtverfrisser, oké, dat is wel zo aangenaam. Maar waarom het bestaan van een lichaamsfunctie ontkennen waarvan we allemaal weten dat ze plaatsvindt? Mannen- en vrouwenlichamen verschillen op veel manieren maar dit is er geen van. Volgens de reclame mogen andere mensen dus niet weten dat je als vrouw gekakt hebt. Absurd lijkt me dat. Maar het past wel in het idee van de "dame": goed gemanierd, bescheiden gekleed en vrij van enig verteringssysteem, zo blijkt.

Volgens mij moet Vrouwendag georganiseerd blijven worden zolang ik gemiddeld tot 20% minder verdien dan de man aan het bureau naast mij, zeker als ik voor kinderen kies, zolang de "echte man" er eentje is die het oké vindt om niet te helpen in het huishouden, zolang een vrouw die geniet van haar seksualiteit een slet wordt genoemd, zolang vrouwen ontslagen worden omdat ze zwanger raken, of zelfs niet aangenomen omdat ze een kinderwens hebben, zolang vrouwen verdorie niet eens mogen kakken. Als dat allemaal is opgelost, dan verander ik hoogstpersoonlijk Internationale Vrouwendag in Dag Van Wereldwijde Gelijkheid. Ik kijk er al naar uit. 

ScaraK